Ozan Ömer Kadüker – Atama bekleyen öğretmen adaylarının katılacağı mülakatlar, 1 Temmuz’da başlayacak. Tartışmalara neden olan mülakatlar hakkında adayların, akıllarında birçok soru işareti bulunuyor. Bu durum da mülakata hazırlığın büyük bir sektöre dönüşmesine yol açtı. Hazırlık kursları, kitapların yanı sıra mülakatlarda ayrıcalık sağladığını iddia eden dolandırıcılar bile ortaya çıktı.
KIYAFET DANIŞMANLIĞI
Bazı eğitimciler, düzenledikleri kurslarla ‘mülakat danışmanlığı’ hizmeti veriyor. Eğitimlerde derslere uzmanlar, okul müdürleri ve mülakatla atanmış öğretmenler de konuk oluyor. Ücretler ise 300 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Mülakat eğitimlerin içerikleri ise şöyle:
Ne giyilmeli? Çanta, mendil, kravat, kemer, ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Güven nasıl kazanılır?
Nefes ve heyecan kontrolü nasıl yapılır?
Beden dili nasıl kullanılır?
Mülakatın ardından neler yapılmalı?
TORPİL DOLANDIRICILARI
Öğretmen adaylarına mülakatta ayrıcalık yapabileceğini iddia eden dolandırıcılar da bulunuyor. Bu kişiler, sosyal medyadan müşteri toplamaya çalışıyor. Talip Geylan da sosyal medya hesabından bir üyelerine gelen mesajı paylaştı: “Eşim sıralama içerisinde ve atama bekliyoruz. Ama değişik tekliflerle muhatap oluyoruz. Torpil bul, sendikanı değiştir, eşinin ismini yazdır gibi mide bulandırıcı şeylerle karşılaşıyoruz.”
KİTABI DA VAR
Mülakata yönelik birçok yayınevi, kitap hazırladı. “Öğretmen Mülakat Rehberi”, “Öğretmen Adaylarına Deneme Testi Tarzında Kameralı Mülakat” gibi farklı isimlerle yayımlanan kitapların ücretleri ise 33 TL ile 190 TL arasında değişiyor. Kitapların açıklamalarında adaylara hayati hatırlatmalarla destek olunduğu belirtiliyor.
NASIL YAPILACAK?
MEB’in Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınav Rehberi’ne göre mülakatla öğretmen ataması sürecinin detayları şöyle:
■ 20 bin sözleşmeli öğretmen alınacak.
■ Kontenjan sayısının 3 katı aday sözlü sınava girecek.
■ Sorular elektronik kurayla belirlenecek.
■ Cevap kâğıdında 3 soru yer alacak. Sorular “Alanına ait bir ders işlenişinin veya öğrencilerle gerçekleştirilecek çalışmaların nasıl yapılacağının örneklerle açıklanması, genel kültür, eğitim bilimleri” konu başlıklarından oluşacak.
■ Sınavda eğitim bilimleri ve genel kültür; bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü; iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti; bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı ile topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri konularının yüzde 20 oranında ağırlığı olacak.
■ Adaylara en fazla 45 dakika süre verilecek.
■ Tüm cevaplar kamera kaydına alınacak ve adayların cevaplarını soru cevap kâğıdına el yazıları ile yazmaları istenecek.